Otwarcie Tutti Santi we Wrocławiu!

Thursday, 08 January 2015 r.

Otwarcie Tutti Santi we Wrocławiu!

W czwartek  8 stycznia 2015  we Wrocławiu   miało miejsce niezwykłe  wydarzenie. Nasze miasto osobiście odwiedził  V-ce mistrz świata i Mistrz Włoch w pizzy klasycznej  Pan Valerio Valle.

Valerio  Valle przyleciał  do Polski na 4  dni specjalnie na otwarcie we Wrocławiu lokalu sieci pizzerii Tutti Santi.

Tutti Santi to  prawdziwa  włoska pizzeria, miejsce wyjątkowe w którym każdy będzie mógł spróbować  oryginalnej włoskiej pizzy.  Pizza tworzona  w Tutti Sani oparta   jest tylko o oryginalne włoskie produkty (min  mąka 5 stagioni, sos pomidorowy z pomidorów pelati, mozzarella di Bufala , szynka Prosciutto Cotto i wiele innych włoskich produktów ) na podstawie receptur mistrza Włoch, który osobiście  szkoli pracowników i nadzoruje jakość produktów.

Zastosowanie tylko włoskich produktów w procesie produkcji pizzy oraz specjalnej technologii dojrzewania ciasta  jest kluczowe. Właśnie one sprawiają,  że ta pizza otrzymuje wyrafinowany, nieporównywalny  z innymi pizzami smak. Podstawą dla ciasta jest specjalnie dobrana włoska mąka, produkowana z pszenicy, która dojrzewa w ciepłym klimacie Włoch, dzięki czemu ma wysoką zawartość białka. Każdy z używanych w Tutti  Santi składników jest starannie  dobrany, przykładowo  jednym z używanych serów jest mozzarella di Bufala D.O.P – włoski  produkt regionalny produkowany w regionie  Kampanii z mleka czarnych bawolic. Ten ser charakteryzuje się wyższą zawartością tłuszczu, co po wypieku w  wysokiej temperaturze nadaje mu wyjątkowy smak. Podobnie włoska  szynka  i wiele innych, które w połączeniu z recepturą mistrza tworzą smak nieporównywalny z innym.

Goście Tutti Santi będą mogli także spróbować klasycznych pizz włoskich serwowanych wg różnych włoskich tradycji min oryginalną  pizzę neapolitańską czy  Pizzę la Palla o długości 1 metra.

Pizza tworzona w Tutti  Santi jest  dokładnie taka sama jak pizza, której można spróbować w najwyższej  jakości włoskich pizzeriach. Gwarantuje  to sam mistrz Valerio, który zajmuje jedno z wysokich miejsc w TOP 25 (raniking najlepszych  włoskich pizzaiolo (pizzermen). Teraz Wrocław dołączy do grona niewielu polskich miast gdzie można zjeść oryginalną włoska pizzę, nad której jakością czuwa  sam mistrz Włoch.

Valeio Valle to  wielokrotnie nagradzany , jeden z czołowych włoskich  pizzaiolo, który zdobywa najwyższej wagi trofea na międzynarodowych konkursach pizzy we Włoszech i innych krajach, min:

  • 1 Miejsce Narodowy Mistrz Włoch – Pizza klasyczna
  • Najlepsza Pizza – technika I wypiek, Mistrz Włoch
  • 1 Miejsce trofeum Alimonti
  • Vice – Mistrz Świata Pizzy z mąki kamut
  • Tytuł Mistrza – Osiągnięcia w dziedzinie pizzy „Wiedza na rzecz wzrostu”
  • 3 miejsce: Pizza e Vino Ecotour 2008
  • 7 Miejsce w World Championship Pizza Rimini Wysoka jakość
  • 3 ° Miejsce Umiejętności techniczne Salerno 2008
  • 7 miejsce Pizza Klasyczna – Salerno 2008
  • Śródziemnomorska Nagroda za profesjonalizm 2010 : kategoria pizzy
  • Pizza- Oscar 2010 : najlepsza prezentacja
  • Best Oscar Pizza Technika w 2011
  • Śródziemnomorska Nagroda za profesjonalizm w 2012 : Kategoria pizzeria
  • Wybrany przez zespół Luigiego Cremona do udziału w „Pizze Neapolu ” najlepszy Piekarz Emerging 2013 „
  • Aktualnie w TOP 25 Włoskich Pizzaioli wg Roberto Piccinelli

We wrześniu 2009 roku został zaproszony do Japonii, aby spróbować swoich sił  w dwóch włoskich festiwalach pizzy. Valerio zajął pierwsze i drugie miejsce w Tokio i  Jokohamie

Pizzeria Tutti Santi dla gości  będzie czynna już od 10  stycznia  2015. Lokal zajmuje cały budynek dawnej wypożyczalni „Beverly Hils” na parkingu Centrum Handlowego Borek przy al. Hallera 52. Lokal  posiada własny, bezpłatny  parking bezpośrednio  przy budynku.  Warto podkreślić, że ceny pizzy w Tutti Sani są przystępne i nie odbiegają od średniej ceny we wrocławskich  pizzeriach  mimo, że pizzeria ta stosuje najlepszej jakości oryginalne włoskie produkty.